Vogel haalt doomsday-vliegtuig neer

André Kesseler

25 October 2019 13:00

E-6B Mercury

Het toestel dat erop gebouwd is om een nucleaire oorlog te overleven, werd door een vogel tegen de grond gewerkt.

De E-6B Mercury, een aangepaste Boeing 707, stamt uit de Koude Oorlog. En die toestellen vervullen de rol die ze toen hadden nog steeds. Nou ja, eentje dus niet meer. Tijdens een touch and go – een training in het landen van het vliegtuig – vloog een vogel in één van de vier motoren, waardoor de Boeing een noodlanding moest maken op Naval Air Station Patuxent River in de staat Virginia.

Lees ook:

TACAMO

De rol van de toestellen was een belangrijke. Als de Russen en de Amerikanen over en weer met nucleaire wapens naar elkaar zouden gooien, moest het bijzondere toestel tot het laatste moment voor de broodnodige communicatie zorgen. Via een lange antenne die achter het toestel werd meegesleept, kon de president zijn nucleaire triade van onderzeeboten, vliegtuigen en intercontinentale raketten blijven aansturen. De vliegende commandopost wordt vanwege zijn rol dan ook wel TACAMO genoemd: “Take Charge and Move Out”, maar ook ‘the deadliest plane in the skies’ (het dodelijkste vliegtuig in de lucht).

Grote klasse

Geen van de bemanningsleden, normaal gesproken 13 tot 18 personen, raakte bij de bird strike gewond. Maar het gevederde projectiel zorgde er wel voor dat het incident de kwalificatie ‘Class A’ kreeg. Dat betekent dat de schade meer dan 2 miljoen dollar bedroeg. Er wordt overigens gewerkt aan een nieuwe generatie toestellen die de rol kan overnemen van de zestien E-6B’s waar de Amerikanen over kunnen beschikken. Maar dat gaat nog wel even duren, want die wisseling van de wacht staat pas gepland voor 2038.

Bronnen: DefenseNews, Popular Mechanics

Beeld: Boeing/US Navy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Filmpjes