Voor het eerst sla uit de printer gerold

Laurien Onderwater

10-07-2018 10:59:50

sla

Lekker knapperig en sappig. Zo zou de sla, die wetenschappers uit België uit de 3D-voedselprinter hebben laten rollen, moeten smaken. 

Ach, de 3D-printer. Wat een handig apparaat is dat. Zo hebben onderzoekers er al een motorfiets mee afgedrukt, is er een kloppend hart uit gerold, en kan er zelfs hoornvlies mee worden geprint. Wat hebben we dan nog meer te wensen? Sla!

Dat is althans wat onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven moeten hebben gedacht. En daar zijn ze nu als eerste in geslaagd. Ze lieten de bladgroente afdrukken in de vorm van gummibeertjes, want waarom ook niet?

Lees ook: Hoornvlies voor het eerst uit de printer gerold

Niet ter consumptie

Of iemand de smakelijk uitziende gummibeertjes al heeft geproefd? Dat nog niet. De sla is niet giftig, maar het 3D-geprinte voedsel is evenmin goedgekeurd voor consumptie. Toch maakt dat volgens onderzoeker Valérie Vancauwenberghe – die de techniek ontwikkelde – weinig verschil voor de wetenschap.

“Het punt is dat we een protocol hebben ontwikkeld om plantweefsel te printen. Het gaat om de technologie, de beschrijving van de materialen, de optimale recepten en condities. Ik heb zelf een 3D-bioprinter gebouwd, inkt ontwikkeld en geëxperimenteerd met printmodellen.”

Gummi-groenten

Nadat je hebt gelezen wat er allemaal al kan worden 3D-geprint, klinkt het afdrukken van sla wellicht niet zo spectaculair. Toch is dat het wel, want de inkt bevat – naast pectine, een onderdeel van de celwanden van planten – levende plantencellen, maar liefst één miljoen per milliliter. Helaas is dat nog niet genoeg, echte sla bevat namelijk 100 miljoen levende cellen per milliliter. Dat willen de onderzoekers nog optimaliseren.

Het 3D-geprinte voedsel is niet alleen artistiek, maar heeft ook nog toepassingen binnen de geneeskunde. Vancauwenberghe: “Veel patiënten hebben moeilijkheden met slikken. Door levende plantencellen te printen, kunnen we de structuur en de textuur van een maaltijd onder controle houden. Daarnaast is de presentatie aantrekkelijker dan bij gepureerd voedsel.”

En nog even terugkomend op de vorm waarin de sla is geprint; groenten printen in de vorm van gummibeertjes is zo’n gek idee nog niet! Wedden dat heel veel kinderen het dan opeens wel lekker gaan vinden?

Bronnen: KU Leuven, Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Beeld: Shutterstock

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis