Vrouw ervaart meer pijn met partner erbij

Naomi Vreeburg

23-01-2015 11:00:58

Uit nieuw onderzoek blijkt dat dames een lagere pijngrens hebben wanneer hun wederhelft in de buurt is.

Wanneer een vrouw op het punt staat te bevallen, wordt vaak geadviseerd om de vader van het nog ongeboren kind erbij te hebben; om zijn hand fijn te knijpen als ze een heftige wee krijgt bijvoorbeeld. Maar of dit nu zo’n goed idee is? Britse psychologen betwijfelen het. Met hun partner erbij ervaren vrouwen namelijk meer pijn.

Onderzoekers van het King’s College in Londen vielen geen vrouwen lastig tijdens hun bevalling om te testen wat de aanwezigheid van hun partner met hun pijngehalte deed, maar gaven 39 dames een stootje met een laser op hun vinger en vroegen ze om hun pijn een score te geven. Ook werd hun hersenactiviteit gemeten met een EEG. Zowel de scores als de EEG toonden aan dat vrouwen meer pijn voelden wanneer hun wederhelft in de kamer was.

Onafhankelijk

Vooraf vulden de dames een vragenlijst in waaruit kon worden bepaald of ze juist emotionele intimiteit zoeken of eerder vermijden in hun relatie. Hoe onafhankelijker de vrouwen waren, hoe meer pijn ze ervoeren wanneer hun partner in de buurt was.

“Mensen die onafhankelijk willen zijn, zien support van anderen als zwakte”, leggen de wetenschappers in hun onderzoek uit. “Ze vertrouwen meer op zichzelf dan op hun partner en gaan moeilijke situaties liever alleen aan. Wanneer hun partner er toch bij is, kunnen ze niet terugvallen op de strategie om alles zelf aan te gaan en ervaren hierdoor meer pijn.”

Bronnen: Social Cognitive and Affective Neuroscience (pdf), BBC News, WiredPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis