Vrouw met gepimpte foto volgens man onbetrouwbaar

KIJK-redactie

09-05-2015 12:30:52

Vrouwen met een gepimpte foto op een datingsite worden wel mooier gevonden, maar ook minder betrouwbaar.

Bij dating-apps zoals Tinder draait alles om de juiste foto. Daarom halen mannen hun stoere blik of mooiste glimlach tevoorschijn en doen vrouwen nog snel een make-upje op en halen nog even een borstel door hun haar. Maar is dit wel zo’n goed idee van de dames? Het blijkt dat ze minder betrouwbaar worden gevonden als ze opgedirkt op foto staan. Dit lieten onderzoekers weten op de jaarlijkse conferentie van de International Communication Association.

Naturel versus extra mooi

Om uit te zoeken of een mooiere foto meer matches oplevert, lieten onderzoekers ruim 300 proefpersonen een foto van het andere geslacht beoordelen. Van iedere potentiële match waren verschillende foto’s beschikbaar. Sommige proefpersonen kregen een ‘naturel’ foto te zien en anderen een extra mooie foto. De proefpersonen beantwoordden vervolgens enkele vragen over de aantrekkelijkheid, overeenkomsten met zichzelf, betrouwbaarheid en het verlangen om te daten.

De vrouw op de naturel foto, had haar haar vastgebonden, geen make-up op en werden gefotografeerd in hard licht. In de mooie foto staat ze in zacht licht, heeft ze make-up op en draagt ze het haar los. De man in de ‘naturel foto’ is eveneens niet bijzonder goed belicht. Hij ziet eruit alsof hij net uit bed komt: zonder shirt en met ongekamd haar. Hij lacht zonder zijn tanden te laten zien. In de ‘goede’ foto staat hij in zacht licht, is zijn haar gekamd en heeft hij kleding aan. Hij lacht zijn tanden bloot.

Aantrekkelijker

Vrouwen bleken mannen in het mooi gemaakte plaatje niet alleen knapper te vinden, maar ook betrouwbaarder. Bij mannen zat het anders. Zij vonden de opgemaakte vrouwen weliswaar aantrekkelijker, maar ook minder betrouwbaar. Met betrouwbaarheid wordt in dit geval bedoeld dat je gelooft dat degene met wie je appt dezelfde is als degene op de foto’s.

Toch wilden ook mannen liever daten met een opgemaakte vrouw. Nog genoeg reden voor de dames om toch even een borstel door het haar te halen en lippenstift op te doen dus.

Bronnen: International Communication Association via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws