Vrouw overlijdt na aanrijding zelfrijdende auto

KIJK-redactie

20-03-2018 10:01:21

zelfrijdende auto

Zondagavond heeft een dodelijk ongeluk plaatsgevonden in Arizona waarbij een autonome auto betrokken is.

Toen de 49-jarige Elaine Herzberg afgelopen zondagavond in de stad Tempe (Arizona) de weg overstak, werd zij geschept door een zelfrijdende auto van het vervoerbedrijf Uber Technologies. En helaas kwam Herzberg niet met de schrik vrij: ze werd naar het ziekenhuis gebracht waar ze later overleed aan haar verwondingen. Het is de eerste dodelijke aanrijding met een voetganger waarbij een autonome auto was betrokken.

Safety driver

Op 7 mei 2016 vond er in Florida ook een fataal ongeluk plaats, waarbij een zelfrijdende auto van Tesla tegen de zijkant van een vrachtwagen reed. Dit terwijl de autopiloot van de wagen aanstond. De 40-jarige inzittende Joshua Brown overleefde het ongeval niet. Tesla liet weten dat de autopilot continue alertheid van de bestuurder vereist en dat Brown dus zelf had moeten ingrijpen.

Ook in de zelfrijdende auto – een Volvo XC90 SUV – die Herzberg aanreed, was een bestuurder aanwezig. Het gaat om een safety driver van Uber. Op het moment van de aanrijding, stond de auto in de zelfrijdende modus. Overigens laat politiechef Sylvia Moir aan het Amerikaans dagblad San Francisco Chronicle weten dat het zowel voor een zelfrijdende auto als een menselijke bestuurder erg lastig was om deze botsing op enige manier te voorkomen.

Opgeschort

Uber test al maanden autonome auto’s in Amerikaanse en Canadese steden, zoals Phoenix, Pittsburgh, San Francisco en Toronto. Het vervoerbedrijf heeft aangekondigd alle testen met zelfrijdende auto’s voorlopig te stoppen en volledig mee te werken aan het politieonderzoek. Ook condoleerde Uber-topman Dara Khosrowshahi de nabestaanden van het slachtoffer via Twitter.

Bronnen: Wired, The Verge, Volkskrant

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!  Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)