Vrouwtjeskikker wil multitaskende man

KIJK-redactie

20-08-2013 11:00:34

Grijze boomkikker

Je helemaal focussen op één taak en daar de beste in zijn, blijkt voor mannetjeskikkers niet echt goed uit te pakken. Vrouwtjes willen namelijk het liefst multitaskers.

Door de geluiden van boomkikkers te bestuderen, zijn onderzoekers erachter gekomen dat vrouwtjes het liefst een mannetje willen dat meerdere dingen tegelijk kan. Om energie te sparen, kunnen mannelijke kwakers lang óf vaak herrie maken. Maar de vrouwtjes vallen op lang én vaak.

De onderzoekers bevestigden hun theorie over multitasking door in het wild duizend lokroepen te bestuderen en daarna in het lab vrouwtjes bloot te stellen aan verschillende soorten gekwaak. Volgens de theorie hebben vrouwtjes voorkeur voor een partner die twee of meer moeilijke dingen tegelijk kan. Dit zou namelijk betekenen dat zo’n partner ook qua gezondheid en genen een goede match is.

Voor kikkers is het echter moeilijk om in korte tijd te laten zien dat ze de beste keuze zijn. Daarom proberen ze de vrouwtjes te lokken door lang en vaak te roepen (door één van de onderzoekers vergeleken met ‘zingen en dansen op hetzelfde moment’). De lokroep, die kilometers ver reikt, is kenmerkend voor de soort kikker die in de studie werd onderzocht.

Bronnen: Animal Behavior, University of Minnesota via Phys.org

Beeld: Cliff/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar