VS bouwen grootste zonnecentrale

André Kesseler

05 July 2010 16:00

President Barack Obama heeft 2 miljard dollar aan financiële garanties vrijgemaakt voor de bouw van een zonnecentrale in Arizona. Het moet de grootste ter wereld worden.

De Solanacentrale wordt gebouwd door het Spaanse bedrijf Abengoa Solar en het wordt er eentje uit de categorie parabolic trough. Daarbij wordt het zonlicht door een draaibare parabolische spiegel op een buis geconcentreerd, waar een vloeistof (meestal synthetische olie) doorheen wordt gepompt. Die wordt daardoor tot rond de 400 graden Celsius verhit en wordt in het hart van de centrale gebruikt om stoom te produceren, die vervolgens een generator aandrijft.

tec7

De grootste operationele plant van dit type staat in Californië: SEGS (Solar Energy Generating Systems). De spiegels hiervan beslaan een oppervlakte van 6,5 vierkante kilometer. De spiegels van de nieuwe zonnecentrale in Arizona zullen 7,6 vierkante kilometer beslaan en 280 MW elektriciteit leveren. Solana kan bovendien zes uur lang energie opslaan, zodat ook ’s avonds stroom kan worden opgewekt.

De centrale moet volgend jaar in gebruik worden genomen.

 

Bronnen: BBC News


Meer Nieuws