VS geven kijkje in kernkoppenvoorraad

KIJK-redactie

04 May 2010 16:30

Het was altijd gissen naar het aantal kernkoppen dat de Verenigde Staten tot zijn beschikking had. Het aantal nucleaire wapens sinds 1961 was top secret. Nu geeft het land uitsluitsel.

Exact 5113 kernkoppen heeft president Barack Obama ergens zorgvuldig opgeborgen. Een deel hiervan kan direct ingezet worden, van anderen zijn enkele essentiële onderdelen verwijderd, hoewel ze verder goed zijn onderhouden. Daarnaast heeft het land nog ‘duizenden’ nucleaire bommen die liggen te wachten om ontmanteld te worden.

Dat zegt een hoge official van het Pentagon. Volgens hem is het vrijgeven van deze cijfers belangrijk voor verdere non-profileratie-inspanningen, en moeten de Verenigde Staten het goede voorbeeld geven op het gebied van transparantie over dit onderwerp. En dat is bijzonder. Slecht één keer eerder gaven de VS cijfers over het aantal kernkoppen vrij; dat ging over de periode 1945-1961.

De ruim vijfduizend kernkoppen die het land nu heeft, zijn maar een fractie van het aantal dat de VS ooit bezaten. Op het ‘hoogtepunt’, in 1967, had Amerika 31.255 kernkoppen. Eén van de punten uit Obama’s verkiezingsprogramma was om te proberen het aantal kernkoppen in de wereld zo ver mogelijk terug te dringen. Meer hierover is te lezen in KIJK 7/2009.

Bronnen: CNN


Meer Nieuws