VS werken aan opvolger B-2

André Kesseler

14-07-2014 13:00:19

Het Pentagon heeft een verzoek aan de defensie-industrie gestuurd om met plannen te komen voor een nieuwe stealth-bommenwerper.

Als Amerika een land wil aanvallen dat over geavanceerde luchtafweersystemen kan beschikken, dan gaan er eerst kruisraketten en B-2 Spirit-stealth-bommenwerpers naar binnen om die uit te schakelen. Kennelijk voldoen die laatste niet helemaal meer aan de eisen van deze tijd, want in 2012 gaf het Pentagon al aan na te denken over een opvolger. En nu is er dus officieel een request for proposals verstuurd, een verzoek aan de defensie-industrie om met concrete plannen te komen voor een Long-Range Strike Bomber (LRS-B).

Sinds 2012 is er nauwelijks informatie over het project naar buiten gebracht (zelfs de datum waarop de inzenders hun plannen moeten indienen is geheim). Wel bekend is dat de LRS-B, net als de B-2, stealthy moet zijn, maar tegelijkertijd sneller en een heel stuk goedkoper. De ‘Spirits’ kostten eind jaren 90 zo’n 737 miljoen dollar per stuk en er wordt beweerd dat een LRS-B ’slechts’ 550 miljoen hedendaagse dollars (403 miljoen euro) mag kosten.

long-range-strike-bomber

Het Pentagon heeft het steeds over ‘systeem’ in plaats van ‘toestel’ en dat zou er op kunnen wijzen dat verschillende bemande en onbemande LRS-B’s samen missies gaan uitvoeren.

Overigens zou het request for proposals ook gewoon een formaliteit kunnen zijn. Volgens sommigen kan het best zijn dat de US Air Force al veel langer aan zo’n toestel werkt en mogelijk zelfs al prototypes heeft laten bouwen.

Het budget voor het project zou minimaal 55 miljard dollar bedragen.

Bronnen: Breaking DefensePopular Mechanics

Beeld:  Northrop GrummanPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis