Waar blijft de anticonceptiepil voor kerels?

KIJK-redactie

06 June 2019 08:59

mannenpil anticonceptie

De pil, de pleister, de ring, de prikpil, het spiraaltje, het staafje – voor een vrouw die niet zwanger wil worden, zijn er allerlei opties. Maar de langverwachte mannenpil is er nog steeds niet. Wel werken onderzoekers hard aan allerlei nieuwe anticonceptiemethodes voor mannen.

De keuze voor een baby maak je als stel meestal samen. Maar is er (nog) geen kinderwens, dan is het vaak de taak van de vrouw om ervoor te zorgen dat er negen maanden na een wip geen baby in een wieg ligt te spartelen. In de praktijk betekent dat voor veel vrouwen: dagelijks ‘de pil’ slikken.

Best typisch dat dit voorbehoedsmiddel nog steeds alleen maar beschikbaar is voor vrouwen. Want zo liggen de kaarten: er is geen pil voor mannen die de komst van nakomelingen in de weg staat. De medische wereld boekt op veel gebieden grote vooruitgang, maar het lijkt wel of het vakgebied ‘mannelijke anticonceptie’ in de twintigste eeuw is blijven hangen – de enige twee keuzes zijn eigenlijk nog steeds het condoom of sterilisatie. En er zijn meerdere redenen waarom er op dit moment nog geen ‘mannenpil’ bestaat.

Dit is het begin van het artikel ‘Baas in eigen ballen’ te vinden in KIJK 7/2019. Dit extra dikke (!) nummer ligt vanaf 20 juni tot en met 17 juli in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Marysa van den Berg

Openingsbeeld: Getty Images

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!


Meer Artikelen