Waar gaan nieuwe bergen ontstaan?

KIJK-redactie

29 September 2014 09:00

Als aardschollen tegen elkaar botsen, ontstaan er hooggebergten als de Alpen en de Himalaya. Waar kunnen we het eerstvolgende gebergte verwachten dat zich op die manier vormt?

Drie locaties strijden om de eerste plek. De winnaar wordt waarschijnlijk het zuidelijke deel van Indonesië. De Australische Plaat schuift hier vanuit het zuiden met een snelheid van ongeveer 7 centimeter per jaar onder de Aziatische Plaat, waardoor het eiland Timor nu al omhoog komt.

Een tweede veelbelovende kandidaat is de Vanuatu-eilandboog ten zuidoosten van Australië, in de Stille Oceaan. Hier dook tot voor kort de Indo-Australische Plaat nog tamelijk probleemloos onder de Nieuwe-Hebridenplaat, maar er nadert een onderzeese gebergterug die de boel flink omhoog kan gaan duwen. Wellicht is dit proces zelfs al begonnen; de afgelopen 25 jaar werd deze regio namelijk geteisterd door grote aardbevingen.

Tenslotte zal ook in Japan, waar de Pacifische Plaat en de Ochotsk-microplaat al zo’n 2 miljoen jaar op elkaar botsen, in de toekomst een hooggebergte ontstaan. Dat kan echter nog wel een paar miljoen jaar duren, want de Japanse Zee ligt momenteel in de weg. Pas als die door de aarde is opgeslokt en de continenten elkaar raken, zal er een kreukelzone met bergen verschijnen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Marlies ter Voorde


Meer Nieuws