Waar komen fruitvliegjes zo snel vandaan?

KIJK-redactie

28 September 2012 09:00

Zodra je ergens (rijp) fruit neerlegt, zwermen er binnen de kortste keren kleine vliegjes omheen. Waar komen die zo snel vandaan? Duiken ze pas op wanneer ze fruit ruiken of komen ze uit het fruit zelf?

Fruitvliegjes hebben een erg goede reukzin, vooral voor de alcohol die vrijkomt als het fruit bederft en gaat rotten en gisten. Er hoeven er maar een paar te ruiken dat er een appel ligt te bederven en het is raak: ze leggen er honderden, zo niet duizenden eitjes in. Omdat die binnen een paar uur uitkomen, ontstaat er in no time een fruitvliegenplaag in je fruitschaal.

Tegen zo’n plaag is weinig te beginnen. Het neerzetten van een fles met een laagje bier helpt een beetje: het trekt de fruitvliegen naar binnen en ze komen er meestal moeilijk uit. Maar het blijft dweilen met de kraan open. Het beste is gewoon fruit niet te laten bederven en het snel op te eten.

KIJK-lezeres Anneke van Mil-Engering mailt naar aanleiding van dit stukje: “Ik heb een veel betere tip die echt helpt om van die beestjes af te komen. Gelijke delen water en (wijn)azijn in een bakje of klein glas doen. Een druppeltje afwasmiddel toevoegen (om de oppervlaktespanning te breken) en doorroeren. Het glas of bakje afdekken met een stukje vershoudfolie en dat met een elastiekje vastzetten. Gaatjes prikken zodat de vliegjes er in kunnen. Succes verzekerd!”

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Hidde Boersma

Beeld: Mr. Checker/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws