Waardoor verdwijnt je bruine kleur?

kijkmagazine

02 October 2013 11:00

Zonnebadende vrouw

Zo aan het eind van de zomer is de kans groot dat je lekker bruin bent geworden. Maar de bruine kleur die je huid dan siert, blijft nooit lang hangen. Waar komt dat door?

Dat heeft te maken met de vernieuwing van je huidcellen. De cellen in de opperhuid (de bovenste laag van de huid) worden ongeveer elke maand vervangen. In de onderste laag van de opperhuid ontwikkelen zich nieuwe cellen, terwijl de cellen aan de oppervlakte afschilferen. Je hebt dus elke maand een ‘nieuwe’ huid, met nieuwe huidcellen.

De kleur van je huidcellen wordt beïnvloed door de hoeveelheid uv-straling. Hoe meer straling, hoe meer pigment er wordt gevormd. Dat is ook de reden dat je in de lente en zomer een bruine kleur krijgt.

Als je huid in die periode maar vaak genoeg wordt blootgesteld aan zonlicht, zullen nieuw gevormde huidcellen steeds weer bruin worden. Maar zodra de zon zich niet meer laat zien, zal het maximaal een maand duren voor de bruine huidcellen zijn vervangen door de nieuwe exemplaren die – bij gebrek aan uv-straling – veel blanker zijn.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!


Meer Nieuws