Waardoor wordt haar grijs?

kijkmagazine

02-06-2013 13:00:51

Grijs haar

Sommige geluksvogels ontspringen de dans, maar de meesten onder ons treffen vanaf een bepaald moment steeds meer grijze haren aan op hun hoofd. Waar komt dat door?

Grijs worden heeft alles te maken met een kleurstof in ons lichaam: melanine. Deze kleurstof is verantwoordelijk voor onze huidkleur, het verkleuren van de huid als we in de zon zitten, maar ook voor de kleur van onze haren.

Daarbij spelen twee specifieke soorten melanine een rol: de lichtere feomelanine (blonde/rode haren) en de donkere eumelanine (bruine/zwarte lokken). Iemands haarkleur wordt bepaald door de hoeveelheid en de verdeling van die twee kleurstoffen.

Als we ouder worden, gaan onze haarfollikels minder kleurstoffen produceren. Daardoor krijgt het haar een grijze kleur. Als er helemaal geen melanine meer over is, kleurt het haar wit.

Gemiddeld krijgen mensen hun eerste grijze haar rond het 35ste levensjaar, maar er is een enorme spreiding. Sommige pechvogels hebben rond hun 30ste al een grijze haardos, terwijl anderen tot hun pensioen ‘grijs-vrij’ zijn. De leeftijd waarop iemand grijs wordt, is vooral erfelijk bepaald, maar slechte leefgewoontes, ziekte en stress kunnen het proces wel versnellen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: www.loosha.nl[email protected]Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws