Waarom doet een ‘paper cut’ zoveel pijn?

kijkmagazine

10 May 2013 16:00

Paper cut

Natuurlijk hopen we dat het nooit zover zal komen. Toch is ook elk KIJK-nummer een potentiële veroorzaker van een pijnlijk fenomeen: de paper cut. Hoe kan het eigenlijk dat zo’n klein en oppervlakkig wondje zoveel pijn veroorzaakt?

Allereerst zijn je vingers heel gevoelige lichaamsdelen; ze zitten vol met zenuwuiteinden. Dat is handig om mee te kunnen voelen, maar betekent ook dat verwondingen, hoe klein ook, door een heel leger aan zenuwen worden opgemerkt. Je hersenen vertalen dat vervolgens naar een overweldigende pijnsensatie.

Bovendien zijn je vingers niet alleen heel gevoelig; je gebruikt ze ook nog eens de hele dag. Bij elke beweging worden je zenuwen weer geactiveerd, en word jij weer aan je verwonding herinnerd.

Daarnaast is een paper cut minder onschuldig dan hij op het eerste oog misschien lijkt. De randen van papier zien er op microscopisch niveau namelijk niet zozeer uit als een glad mes, maar meer als een gekartelde zaag. Tel daarbij op dat papier vaak allerlei irriterende chemicaliën met zich meedraagt en een pijnlijke wond is geboren.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Beeld: Shutterstock










Meer Nieuws