Waarom draaien windturbines rechtsom?

André Kesseler

22-10-2013 11:00:31

Windturbines

René Dekker mailt: “Het viel me onlangs op dat alle energiewindturbines rechtsom draaien. Ook in het buitenland. En omdat je er op gaat letten: de ouderwetse Nederlandse molens lijken juist linksom te draaien. Hoe zit dat?”

Navraag bij Agentschap NL, onderdeel van het Ministerie van Economische zaken, leert dat het in elk geval niets met regelgeving heeft te maken. Projectgroepen van windparken kunnen zelf besluiten wat ze willen.

“Vroeger kwam het wel voor dat een groot deel van de molens in een park de ene kant op draaiden en een paar de andere kant op. Tegenwoordig vinden we dat niet mooi en wordt ervoor gekozen om ze allemaal dezelfde kant op te laten draaien en dan met behulp van software ook nog eens synchroon”, aldus een woordvoerder van Agentschap NL.

Ook zijn er geen technische redenen om de wieken naar rechts te laten draaien. Maar Waldo Ruiter, werkzaam bij de technische binnendienst van windturbinefabrikant Enercon, heeft wel eens gehoord de draairichting van oude molens iets heeft te maken met de konings-as, de forse houten as die het vermogen van de wieken overbrengt op bijvoorbeeld de molensteen.

En zo belanden we bij Guus Zantinga van molenbouwer Molema. Hij zegt: “Dat klopt. De Europese bomen die daarvoor worden gebruikt, groeien als het ware spiraalsgewijs waardoor er een natuurlijke draaiing in het hout zit. Vanwege de krachten die op de as worden uitgeoefend, is het daarom beter om de wieken tegen de klok in te laten draaien. Dan loop je minder kans dat het hout gaat scheuren.”

Je zou er draaierig van worden.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws