Waarom ga je dood aan kanker?

KIJK-redactie

2014-10-31 09:00:31

De grootste doodoorzaak in Nederland is al een paar jaar de ziekte kanker. Maar waaraan ga je dan precies dood?

Nou, zo cru willen we het niet gezegd hebben. Veel soorten kanker zijn gelukkig goed te genezen, al gaan er inderdaad nog steeds veel mensen aan dood. Maar waarom zou je doodgaan aan een kankergezwel? Vaak komt dat doordat de tumor of een uitzaaiing een cruciaal orgaan platlegt. Een hersentumor kan zo veel druk geven dat het brein niet meer functioneert, een longtumor kan vocht in de longen veroorzaken waardoor je niet meer kunt ademen.

Je kunt ook overlijden doordat de tumor een fatale bloeding veroorzaakt. Maar zelfs als de tumor ter plaatse weinig problemen geeft (met een lever die voor de helft werkt, kun je bijvoorbeeld prima leven), gaan veel mensen uiteindelijk dood. Dat heeft te maken met de belasting van de tumor op het lichaam als geheel.

Het delen van de cellen, het groeien en uitzaaien kost heel veel energie. Uiteindelijk ga je je eigen cellen afbreken om genoeg energie te kunnen leveren. Dat is funest voor je afweersysteem, waardoor je aan een simpel virus al kunt overlijden. En als dat niet gebeurt, gaat ten slotte zelfs het ademen en het kloppen van het hart te veel energie kosten. Dit is het moment waarop het lichaam het niet meer volhoudt en iemand overlijdt.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Tekst: Diana de VeldPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys