Waarom is de Amerikaanse marine zo nerveus?

André Kesseler

12-07-2013 13:50:05

De US Navy heeft in januari een verzoek ingediend om heel snel een nieuw systeem te mogen ontwikkelen tegen een “pas ontdekte bedreiging”.

Dat staat althans in het Justification and Approval document No. 1312 dat de Amerikaanse marine schijnbaar begin dit jaar heeft ingediend. In het document dat nu in de openbaarheid is gekomen, vraagt de marine aan het Pentagon 65 miljoen dollar voor de ontwikkeling van een electronic-warfare-systeem dat “binnen zeer korte tijd moet zorgen voor een afdoende bescherming van Amerikaanse marineschepen en hun bemanning”.

Hoewel men bij het Office of Naval Research beweert dat er geen onderzoek in die richting wordt gedaan, lijkt er wel degelijk iets aan de hand. Het probleem zou iets te maken hebben met het electronic-warfare-systeem AN/SLQ  (foto hieronder) dat op bijna alle Amerikaanse marineschepen is geïnstalleerd. Dat zorgt onder meer voor de detectie van inkomende raketten en probeert vervolgens de besturing van die projectielen te storen.

SLQ-32_antenna_USS_Nicholson_(DD-982)

Het AN/SLQ-systeem aan boord van de USS Nicholson.

Volgens bepaalde deskundigen zou het best kunnen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten lucht hebben gekregen van een (vermoedelijk door China ontwikkeld) wapensysteem waar AN/SLQ niets of onvoldoende tegen kan doen.

Maar het hoeft niet om een heel nieuw wapen te gaan. Het kan ook zijn dat de Chinezen de bestaande anti-scheepsraketten nog verder hebben verbeterd. Het is al jaren bekend dat China werkt aan (ballistische) anti-scheepsraketten zoals de Dong-Feng 21 (foto bovenaan) of de supersonische YJ-8, waar de Amerikanen heel erg nerveus van worden.

YJ-8

De Chinese marine lanceert een YJ-8 anti-scheepsraket.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: US NavyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar