Waarom koffieslurpers minder kans op diabetes hebben

KIJK-redactie

17 January 2011 10:00

Dat koffie kan beschermen tegen diabetes type 2 was al duidelijk. Maar dankzij nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië begrijpen we eindelijk een beetje waarom dat zo is.

In eerdere studies werd nog gedacht dat koffie door een verhoogde stofwisseling de tolerantie van het lichaam tegen glucose of insuline verbetert. Maar epidemioloog Atsushi Goto, geneeskundige Simin Liu en collega’s hebben nu een verband tussen koffie en het eiwit SHBG gevonden: hoe meer koffie je drinkt, hoe meer SHBG in je lichaam voorkomt. Uit het onderzoek bleek ook dat de hoeveelheid SHBG een tegengesteld verband heeft met de kans op diabetes: hoe meer SHBG, hoe lager de kans op diabetes.

De wetenschappers kwamen tot deze conclusies door 359 vrouwen te bestuderen bij wie diabetes was geconstateerd. Die vergeleken ze met 359 gezonde vrouwen, geselecteerd uit 40.000 deelnemers van de Amerikaanse Women’s Heath Study, een grootschalig onderzoek naar de invloed van aspirine en vitamine E op hart- en vaatziekten en kanker.

Uit dit onderzoek bleek dat bij vrouwen die minimaal vier koppen koffie per dag drinken de kans op diabetes 56 procent lager is dan bij niet-koffiedrinkers. Voor decafé drinkers echter slecht nieuws: om te profiteren van de voordelen van koffie zul je toch echt voor de cafeïne moeten gaan.

Bronnen: University of California – Los Angeles op EurekAlert!


Meer Nieuws