Waarom oriënteren mannen en vrouwen zich anders?

kijkmagazine

26-06-2013 09:00:39

Man en vrouw kijken op landkaart

KIJK-lezer Laurens Oomen mailde de redactie met een prangende vraag: “Waarom oriënteert een meisje zich anders dan een jongen wanneer ze een route moeten volgen?”

“Jongens onthouden over het algemeen de richting – nu rechts, de volgende straat links – terwijl meisjes dit doen aan de hand van herkenningspunten, zoals een kerk of een postkantoor”, vervolgt Oomen. “Hoe komt dit?”

Een mogelijke verklaring hiervoor zit hem in de ontwikkeling van verschillende hersengebieden. Mannen zouden sterker zijn in ruimtelijk inzicht, terwijl vrouwen een beter waarnemingsvermogen zouden hebben.

Deze erfenis stamt uit de prehistorie. Zonder ruimtelijk inzicht zouden de mannelijke jagers immers nooit de weg terug hebben gevonden naar de grot, terwijl het voor de vrouwen in en rond die grot vooral belangrijk was hun omgeving in de gaten te houden.

Hoewel dat onderscheid natuurlijk allang niet meer van toepassing is, stelt de theorie dat die verschillen in hersenontwikkeling nooit zijn verdwenen. Vandaar dat een man zijn ruimtelijk inzicht gebruikt als hij de weg moet vinden, terwijl vrouwen zich op visuele herkenningspunten baseren.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Beeld: iStockPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar