Waarom staat een pc nooit echt uit?

André Kesseler

14 September 2012 09:00

Richard de Roos maakt zich zorgen. “Als een pc zogenaamd uitgeschakeld is, staat het moederbord nog steeds aan en is er verbinding met internet. Daardoor verbruikt hij nog steeds stroom. Ook kan er via internet op het moederbord van deze pc worden ‘gekeken’ door handige figuren.”

De Roos heeft deels gelijk. Als je de computer uitzet, blijft een klein deel van het apparaat inderdaad aan. Dat wordt gedaan om de computer op andere manieren in te kunnen schakelen dan via de aan- en uitknop: bijvoorbeeld vanaf het toetsenbord, met de muis of via het netwerk. Alleen de elektronica die daarvoor nodig is, blijft aanstaan. De rest, waaronder stroomvreters zoals de processor en de harde schijf, staat echt uit en gebruikt geen energie.

Pieter-Tjerk de Boer, universitair docent aan de Universiteit Twente zegt: “Het inschakelen van de computer via het netwerk wordt Wake-On-LAN genoemd. Hiervoor moet een speciaal datapakketje naar de computer worden gestuurd. Onbevoegden kunnen dat echt niet zomaar gebruiken om toegang tot de data op je computer te krijgen. In de eerste plaats moet dat pakketje via je eigen thuisnetwerk zijn verstuurd. Het kan alleen via het internet als je internetmodem een voorziening heeft om het door te geven. Ten tweede moet het datapakketje het Media Access Control-adres – dus niet het IP-adres – van je computer bevatten. Dat is voor een buitenstaander meestal niet te raden.”

Als het iemand toch zou lukken om de computer via het netwerk aan te zetten, start de computer gewoon op zoals hij ook zou doen als je hem met de hand aan zet. Firewalls, virusscanners en andere beveiligingen worden ook gestart, dus je computer is net zo veilig als anders. Mocht je echt rustig willen slapen of energie willen besparen: de meeste computers hebben op de achterkant nog steeds een ouderwetse knop die het apparaat helemaal uitschakelt.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!

Beeld: Morguefile










Meer Nieuws