Waarom verwisselen spiegels boven en beneden niet?

KIJK-redactie

24-06-2014 16:00:29

Wanneer wij in de spiegel kijken, lijkt het alsof links en rechts worden verwisselt. Maar waarom verwisselt een spiegel boven en beneden niet met elkaar? 

Die vraag wordt vaak gesteld – en het antwoord lijkt moeilijk. Dat komt doordat we op het verkeerde been worden gezet. Het is namelijk een foute vraag. Links en rechts worden helemáál niet verwisseld. We kunnen dat makkelijk nagaan door onze rechterhand te bewegen. In de spiegel zien we dan de hand rechts van ons bewegen, dus dat is wel degelijk de rechterhand en niet de linker.

Hoe komt het dan dat we zo werden misleid? Dat wordt duidelijk als we een stuk papier nemen en daar een woord op schrijven. Bijvoorbeeld het woord ATOOM. Als we dat voor de spiegel houden, lezen we MOOTA: links en rechts zijn nu echt verwisseld. Maar dat komt doordat we het papier hebben omgedraaid toen we het voor de spiegel hielden; daarmee hebben wijzelf links en rechts verwisseld. De spiegel doet verder niks, dus blijft het woord ‘in spiegelbeeld’ staan. Proef op de som: zet dat woord op een transparant papier, ga voor de spiegel staan met de goede kant van het papier naar je toe. Dan is de tekst gewoon leesbaar, ook in de spiegel!

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Jo Hermans

Beeld: Pacostein/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws