Terwijl een wolk allerlei wilde vormen aan kan nemen, blijft de onderkant zo plat als een pannenkoek. Hoe komt dat, vraagt Nel van Duin zich af.
Volgens Harry Geurts van het KNMI is het toverwoord ‘condensatieniveau’. Op een bepaalde hoogte in de atmosfeer is er een kritische temperatuurovergang, waar opstijgende waterdamp overgaat in de waterdruppeltjes die wij zien als wolken. Die overgang is kaarsrecht: je zou er een liniaal onder kunnen leggen.
Wel varieert de hoogte waarop de overgang plaatsvindt, doordat de temperatuuropbouw in de atmosfeer niet altijd hetzelfde is. Ook de samenstelling van de opstijgende lucht maakt een verschil. Lucht die veel waterdamp bevat, slaat eerder neer dan drogere lucht en zal dus lagere wolken creëren.
Ook een grote vraag? Mail hem naar info@kijk.nl!
Beeld: University of Victoria/School-Based Weather Station Network 2.5
De zon warmt de aarde op. De aarde wordt warm en die draagt z’n warmte af aan de lucht erom heen. Warme lucht stijgt op, komt in een gebied met lagere luchtdruk en zet uit. Door het uitzetten koelt het weer af en op een gegeven moment wordt het condensatie punt berijkt en krijgen we een cumulus wolk te zien.
De cumulus wolk is het topje van het hele fenomeen thermiek. Let maar eens op: een actieve wolk tijdens mooi weer is niet helemaal plat hij is wat hoger aan een kant. Dat is de kant waar de thermiek omhoog blaast!
Ik doe aan paragliding en ben dus erg geinteresseerd in dit fenomeen want het betekend gratis omhoog gaan.
https://www.youtube.com/watch?v=V4hZlwva4Z8
Han,moet Je oppassen voor cumuluswolken,als Je er onder zit kun Je omhoog gezogen worden tot 15 Km,niet Best.
Daar Waarschuwen ze toch voor op de paraglideopleidingen?