Waarom zwarte sprinters sneller zijn

kijkmagazine

15 July 2010 10:00

Zwarte sprinters scoren gemiddeld betere tijden dan blanke. Volgens Amerikaanse wetenschappers komt dat doordat het zwaartepunt van hun lichaam hoger ligt.

“Zwarte mensen hebben vaak langere ledematen met een kleinere omtrek”, zegt Adrian Bejan, een van de onderzoekers verantwoordelijk voor de studie. “Daardoor liggen hun zwaartepunten 3 procent hoger dan bij blanken en Aziaten met dezelfde lengte.”

Dat gegeven heeft gevolgen voor hun sprinttijden, legt de wetenschapper uit. “Je voortbewegen is feitelijk een proces waarbij je continu naar voren valt. Massa die van een grotere hoogte valt, valt sneller. En als je rent, wordt die hoogte bepaald door de locatie van je zwaartepunt.”

Het effect van het hoger liggende zwaartepunt zou er volgens berekeningen van Bejan en zijn collega’s toe leiden dat zwarte sprinters 1,5 procent sneller zijn dan blanke. Dat lijkt misschien niet veel, stelt Bejan, maar bij wereldrecords, waarbij het gaat om fracties van secondes, maakt dit wel degelijk uit.

Gelukkig voor blanke atleten is er ook voor hen een voordeeltje: zij kunnen 1,5 procent sneller zwemmen dan hun zwarte collega’s doordat hun torso’s langer zijn. Aziaten hebben dat voordeel op zich ook, zegt Bejan, maar doordat zij gemiddeld minder lang zijn, zullen ze toch niet zo gauw een zwemrecord vestigen.

Bronnen: Duke University, via PhysOrg.com

Beeld: AFP/ANP


Meer Nieuws