Walviseters hebben hoger kwikgehalte

KIJK-redactie

16 May 2010 13:00

De inwoners van het dolfijnjagende dorp Taiji hebben een te hoog kwikgehalte in hun bloed. En dat komt waarschijnlijk door hun menukaart vol walvisachtigen.

De Japanse plaats Taiji werd in de met een Oscar bekroonde documentaire The cove afgeschilderd als een dorp waar de vangst en het nuttigen van walvis- en dolfijnenvlees de gewoonste zaak van de wereld is. Nieuw onderzoek toont aan dat de inwoners van Taiji te veel kwik in hun lichaam hebben. En dat komt waarschijnlijk door het eten van dolfijnen en walvissen.

De walvisachtingen staan namelijk boven aan de voedselketen. Daardoor raken in hun lichamen al het kwik opgehoopt dat voorkomt in vissen die zich lager in de voedselketen bevinden en dus gegeten worden door dolfijnen en walvissen.  “Wie dolfijn eet, eet rotzooi. Wie veel dolfijn eet, eet veel rotzooi”, aldus Louis Psihoyos, regisseur van The cove.

Een te hoog kwikgehalte is niet goed voor mensen. Het vloeibare metaal kan het zenuwstelsel aantasten en is slecht voor de groei van foetussen. Toch valt het volgens de Japanners allemaal wel mee. Gemeenteraadslid Katsutoshi Mihara van Taiji zegt zich bij het eten van walvisvlees geen enkele zorgen te maken. “Ik wil gewoon vast blijven houden aan mijn leefstijl.”

Bronnen: PhysOrg.com

Beeld: Erik Christensen/GNU Free Documentation License


Meer Nieuws