Wapens en explosieven opsporen met WiFi

Laurien Onderwater

18 August 2018 08:59

wifi explosieven opsporen

Alledaagse WiFi kan worden gebruikt om wapens en explosieven in publieke ruimtes te detecteren, menen onderzoekers van de Rutgers University.

Op steeds meer openbare plekken word je gecontroleerd door beveiligers of je geen verboden dingen mee naar binnen neemt. Bij concerten, bij musea, bij uitgaanstenten, noem maar op. Dat kost best veel tijd en zou veel makkelijker moeten kunnen. Onderzoekers uit Amerika komen met een oplossing: WiFi gebruiken om explosieven en wapens op te sporen.

Lees ook: 3D-foto’s maken via WiFi is nu ook mogelijk

Herkenning

Het goedkope systeem dat de onderzoekers hebben ontwikkeld, bestaat uit twee tot drie antennes en kan worden geïntegreerd in bestaande WiFi-netwerken. Het detectiesysteem is gebaseerd op het feit dat radiogolven van WiFi anders reageren op verschillende materialen, vloeistoffen en metalen.

Het analyseert wat er gebeurt als draadloze signalen objecten en materialen binnendringen en deze vervolgens worden weerkaatst. Op die manier kan het systeem objecten herkennen. Ook de grootte van een voorwerp kan worden ingeschat met WiFi.

De onderzoekers testten het detectiesysteem met behulp van 15 verschillende objecten in drie categorieën – metaal, vloeistof en ongevaarlijk – en met zes verschillende tassen. De resultaten lijken so far, so good.

Minder mensen nodig

Volgens de onderzoekers is hun systeem voor 99 procent nauwkeurig als het gaat om het identificeren van wel en niet gevaarlijke objecten. Verder beweren ze dat met WiFi met 97 procent zekerheid kan worden bepaald of het gevaarlijke object een metaal of een vloeistof (een chemisch explosief bijvoorbeeld) is.

Bij een gewone rugtas herkende het systeem in meer dan 95 procent van de gevallen vloeistoffen en metalen. Dit percentage daalde echter wanneer de objecten stevig waren ingepakt in de rugzak. Dat moet nog worden verbeterd.

“In grote openbare ruimtes is het moeilijk om dure screeninginfrastructuur op te zetten, zoals op luchthavens,” zegt Jennifer Chen, een van de onderzoekers. “Mankracht is altijd nodig om tassen te controleren, maar we wilden een aanvullende methode ontwikkelen om te proberen de mankracht te verminderen.”

De volgende stappen van de onderzoekers zijn onder meer proberen de nauwkeurigheid te vergroten bij het identificeren van objecten door hun vormen in beeld te brengen en vloeistofvolumes te schatten.

Bronnen: Rutgers University, BBC News, Gizmodo, Bright

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws