Washington wil brug maken van oude vliegdekschepen

Naomi Vreeburg

13-04-2015 13:00:02

Amerika heeft 90.000 dollar beschikbaar gesteld om te onderzoeken of oude oorlogsschepen een brug kunnen vormen in Washington. 

Jesse Young, Amerikaans politicus, heeft donderdag het idee op tafel gegooid om een brug te maken van afgedankte vliegdekschepen. Deze brug, die Bremerton en Port Orchard in Washington met elkaar moet verbinden, zou volgens de politicus twee grote voordelen opleveren: het trekt toeristen aan en het het wordt meteen een soort monument.

Of het idee ook haalbaar is? Dat gaan de Amerikanen nu onderzoeken; ze trekken hier 90.000 dollar (ongeveer 85.000 euro) voor uit. De studie moet voor 1 december dit jaar zijn afgerond, maar Young heeft alvast wat denkwerk verricht. Volgens hem kun je het water met drie oorlogsschepen overbruggen, maar hij gebruikt er liever twee en wil het overblijvende gat vullen met een zwevende overspanning.

Washington wil brug Kitty Hawk

USS Kitty Hawk is een van de schepen die Young wil gebruiken voor zijn brug.

De twee schepen die de politicus op het oog heeft, zijn de USS Independence en de USS Kitty Hawk (zie bovenstaande afbeelding). Maar de US Navy liet weten dat deze vaartuigen niet voor zulke projecten beschikbaar zijn. De Independence wordt dit jaar namelijk naar Texas vervoerd om te worden gerecycled en de Kitty Hawk dient als reserve voor de Amerikaanse marine totdat zijn nieuwste vliegdekschip, de USS Gerald R Ford, kan worden ingezet.

Young laat zich echter niet uit het veld slaan door deze mededeling: “Dat is het mooie aan kansen… niemand heeft ooit gezegd dat ze gemakkelijk zijn. Hoe moeilijker ze zijn, hoe groter de beloning als het dan toch lukt.”

Bronnen: Popular Science, News NetworkPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws