Wat als een astronaut losraakt in de ruimte?

KIJK-redactie

13-02-2012 09:00:02

Astronaut in de ruimte

Het klinkt als de nachtmerrie van elke astronaut: je raakt los van je ruimteschip of -station. Wat voor maatregelen voorkomen dat je onherroepelijk de leegte in zweeft?

De ruimtevaart hangt aan elkaar van back-upsystemen die soms ook zelf weer zijn voorzien van een back-upsysteem. De Russen en Amerikanen hebben elk hun eigen zekeringssysteem voor ruimtewandelingen (extra vehicular activities). De Russen gebruiken twee lijnen met haken, waarvan er altijd één vast zit (net als bergbeklimmers). De Amerikanen zijn met één lijn aan het ISS gezekerd. Mocht de astronaut loslaten, dan rolt de lijn uit tot hij niet verder kan en begint zichzelf vervolgens automatisch op te rollen. De astronaut komt zo terug bij het ISS.

Stel dat een astronaut toch helemaal losraakt, dan hebben Amerikanen nog een back-up: SAFER (Simplified Aid for EVA Rescue). Dit is een soort rugzak met kleine raketjes die stikstof spuwen. Astronauten kunnen door kleine pufjes te geven zelf naar het ISS terugvliegen. Als echt alle systemen falen, is zuurstof uiteindelijk de spelbreker. Dat is namelijk het eerste op. Maximaal tien uur nadat je het ISS hebt verlaten, slaap je in en word je de eerste persoon die ‘begraven’ ligt in een baan rond de aarde.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Sander Koenen

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws