Wat als je met een kogel een MRI-scanner in gaat?

kijkmagazine

26 October 2011 13:00

MRI

Wat gebeurt er als je met een kogel in je maag in een MRI-scanner stapt? Beter gezegd: wat gebeurt er als die kogel is gemaakt van magnetisch materiaal, zoals staal?

Een MRI-scanner gebruikt magnetische velden (en radiogolven) om de binnenkant van het lichaam in kaart te brengen, en magnetische voorwerpen zullen door dat veld worden aangetrokken. Daardoor kunnen ze warm worden of gaan verschuiven; niet echt een lekker vooruitzicht dus.

De gevolgen van een kogel in de maag kunnen, afhankelijk van de grootte van de kogel en het lichaamsdeel waar de scanner zich op richt, variëren van een warm en branderig gevoel tot – in het uiterste geval – perforatie van de maagwand. Of de aantrekkingskracht er ook voor kan zorgen dat de kogel door je huid wordt getrokken is niet bekend, maar het is niet waarschijnlijk.

Sowieso is de kans dat dit gebeurt heel klein. Er worden verschillende maatregelen genomen (vragenlijsten, metaaldetectors) om dit soort scenario’s te voorkomen. In de VS kwam in 2001 wel een jongetje om het leven doordat een verpleger een zuurstoftank de MRI-ruimte binnenbracht, terwijl de 6-jarige Michael Colombini werd onderzocht op een hersentumor. De tank werd door de krachtige magneten aangetrokken en raakte het kereltje tegen zijn hoofd. Hij overleed twee dagen later en het ziekenhuis moest bijna 3 miljoen dollar schadevergoeding betalen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: EPA/ANP


Meer Nieuws