Wat doet ongebluste kalk met een lijk?

kijkmagazine

23 September 2013 09:00

Ongebluste kalk

Je hoort weleens dat moordenaars een lichaam willen laten verdwijnen door er ongebluste kalk overheen te gooien. Kan dat? En hoe werkt dat dan?

Ongebluste kalk is een wit kalkpoeder dat wordt gemaakt door kalksteen te verbranden. Als je het ‘blust’ met water ontstaat een reactie waarbij energie vrijkomt, waardoor temperaturen tot wel 85 graden Celsius worden bereikt.

De suggestie is dat (on)gebluste kalk een lijk letterlijk laat oplossen: na ongeveer een maand zou het onherkenbaar zijn verteerd. Maar dat is een mythe. In 2012 nam een groep Belgische onderzoekers de proef op de som met een stel varkenskadavers. Ze begroeven zes varkens: twee met ongebluste kalk eroverheen, twee met gebluste kalk en twee zonder kalk. Na zes maanden groeven ze de kadavers weer op om ze te onderzoeken.

Hun conclusie? “Hoewel veel literatuur het tegenovergestelde beweert, laat deze studie zien dat de vertering van de kadavers tijdens de eerste zes maanden wordt vertraagd door zowel gebluste als ongebluste kalk.”

Wil je dus zorgen dat een lijk snel verteert, zorg er dan voor dat er juist géén (on)gebluste kalk in de buurt is…

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: ElmA


Meer Nieuws