Wat is een blaar?

kijkmagazine

08-02-2013 13:00:02

Blaar

“Ik vraag me af hoe mensen blaren krijgen”, mailt Jelle Kelderman. “Als ik een dag in de tuin heb gewerkt, krijg ik altijd blaren op mijn handen. Slijt het eelt van je hand af? En waarom komt er vocht in de blaar?”

Blaren kunnen verschillende oorzaken hebben. Naast de drukblaren die Kelderman beschrijft, kun je ook blaren krijgen door extreme hitte of kou, of door chemische middelen. Maar laten we ons beperken tot de drukblaren. Die ontstaan door aanhoudende wrijving van de huid, bijvoorbeeld door intensief gebruik van gereedschappen of een lange wandeling (in verkeerd zittende schoenen). De bovenste huidlaag, de opperhuid, raakt dan los van de lagen eronder. Lichaamsvocht verzamelt zich in de ruimte die ontstaat, om het onderliggende weefsel te beschermen. Het is dus eigenlijk een beschermingsmechanisme; het voorkomt verdere schade.

De kans op blaren is groter als de huid vochtig is, of in een warm klimaat. Je kunt blaren voorkomen door schoenen goed in te lopen, de huid droog te houden, en eelt vooral te laten zitten. Eelt is namelijk een beschermlaag om te voorkomen dat de opperhuid beschadigt. Als je eenmaal blaren hebt, moet je die alleen doorprikken als ze hinderlijk zijn. Gesloten én open blaren kun je het beste afdekken met pleisters en laten herstellen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: ShutterstockPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws