Wat is het grootste, door mensen gemaakt gat?

André Kesseler

23 February 2012 13:00

Het grootste door mensen gemaakt gat

De vraag ‘wat is het grootste, door mensen gemaakte gat ter wereld?’ blijkt lastiger te beantwoorden dan je zou verwachten.

De toevoeging ‘door mensen gemaakt’ verkleint de lijst kandidaten voor ‘het grootste gat ter wereld’ aanzienlijk. Toch is de winnaar lastig te bepalen. Want wat is een gat?

Volgens de Amerikanen gaat de eer naar de Bingham Canyon Mine in de buurt van het Amerikaanse Salt Lake City. Die is maar liefst 1200 meter diep en heeft een middellijn van 4 kilometer. Maar de mijn werd lang geleden in een kloof aangelegd en is dus niet helemaal door mensen gemaakt.

Voor de Chuquicamatakopermijn in Chili werd ongeveer 9 miljard kubieke meter grond afgegraven (meer dan voor welke andere mijn dan ook), waardoor er een 3 kilometer lang, 4 kilometer breed en 850 meter diep gat ontstond. Nou ja, gat… Er zijn muggenzifters die vinden dat Chuquicamata meer een breed uitgevallen kuil is.

Misschien moet de eer gaan naar de Siberische diamantmijn Mir, met een diepte van 525 meter diep en een diameter van 1200 meter. Boven dát gat geldt een vliegverbod voor helikopters, omdat de neerwaartse luchtstroom ze de diepte in zou trekken.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!


Meer Nieuws