Wat is viezer: een mannen- of vrouwenkantoor?

KIJK-redactie

01-06-2012 16:00:46

Kantoor

Kantoorspullen bevatten soms meer dan 500 verschillende soorten bacteriën. Amerikaanse wetenschappers deden daar onderzoek naar en kwamen tot opmerkelijke conclusies.  

Gemiddeld zitten we acht uur per dag op kantoor en soms zelfs nog meer. Maar er is weinig bekend over de micro-organismen die in deze omgeving wonen. Amerikaanse onderzoekers uit San Diego en Tucson besloten dat in kaart te brengen en afgelopen week publiceerden ze hun resultaten.

Ze onderzochten stoelen, bureaubladen, telefoons, muizen en toetsenborden op de hoeveelheid en diversiteit van bacteriën. In dertig kantoren in drie grote Amerikaanse steden vonden ze op die spullen meer dan vijfhonderd verschillende soorten bacteriën.

Opmerkelijk is dat kantoren met alleen maar mannen viezer blijken te zijn dan kantoren met vrouwen. Zijn mannen dan ook echt viezer? Misschien niet. Want de grotere hoeveelheid bacteriën kan ook worden veroorzaakt doordat mannen over het algemeen fysiek groter zijn. Daardoor zitten er ook meer bacteriën op hun huid en in hun neus- en mondholte, die ook weer kunnen worden overgedragen.

De grote hoeveelheid bacteriën in onze omgeving hoeft niet te betekenen dat we er ziek van worden. De meeste micro-organismen komen van nature al voor in en op ons lichaam, waardoor we eraan gewend zijn. Alleen mensen met een slecht afweersysteem zijn wat kwetsbaarder.

Van het personeel dat in de onderzochte kantoren werkte, was niemand ziek en de gegevens kunnen worden vergeleken met die van kantoren waar dat wel het geval is. Op basis daarvan kan dan worden bepaald wat de meest waarschijnlijke ziektebron is.

Bronnen: PLoS One, Public Library of Science via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis