Wat zijn vitamines en waarom heb je ze nodig?

KIJK-redactie

27 November 2014 16:00

Vitamines zijn belangrijk voor je. Maar wat zijn het en waarom heb je ze nodig?

We kunnen ons de vraag van KIJK-lezer Johan Baas heel goed voorstellen. Vitamines zijn een beetje apart. Dat je ze per se nodig hebt, komt eigenlijk door de definitie. De term vitamines is namelijk ooit bedacht om voedingsstoffen mee aan te duiden die mensen niet zelf kunnen aanmaken, maar die wel noodzakelijk zijn om gezond te blijven. Zo krijg je scheurbuik als je een tekort aan vitamine C hebt, de ziekte beriberi als je te weinig vitamine B1 binnenkrijgt, en de Engelse ziekte (rachitis; zie foto) bij gebrek aan vitamine D2.

3 Xray Rickets Leg

Röntgenfoto van iemand met rachitis

Eerst dacht men dat alle vitamines een stikstofstructuur bevatten (amine); vandaar de naam. Maar dat bleek niet het geval. Ook werd duidelijk dat mensen sommige vitamines tóch zelf aan te kunnen maken. Een ervan is vitamine D3, die wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Dat bevat uiteraard zelf geen vitamine, maar de UV-B-straling in het zonlicht is nodig om van een stofje in de huid, met de poëtische naam 7-dehydrocholesterol, vitamine D te maken.

In de zomer krijg je meestal wel voldoende vitamine D binnen, tenzij je jezelf continu insmeert met zonnebrandcrème. Die blokkeert de UV-B-straling namelijk bijna volledig. In de winter krijgen inwoners van noordelijke landen, zoals Nederland, vaak wel te weinig zonlicht en moet je zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt via je voeding (vooral vette vis) of een pilletje.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Diana de Veld

Beeld (Vitaminepillen): Sage Ross, beeld (Rachitis): Michael L. Richardson/CC BY-SA 1.0


Meer Nieuws