Deze waterstraal is echt niet bevroren

Naomi Vreeburg

07-10-2016 15:50:05

In dit korte filmpje lijkt een waterstraal bevroren te zijn, terwijl dit niet het geval is. Hoe kan dit worden verklaard?

Vorige week plaatste iemand onder de naam Namaqq een GIF-je dat de gemoederen flink bezighield. Aan het begin van het kortje filmpje – dat je hieronder kunt bewonderen – lijk je een bevroren waterstraal te zien. Pas als iemand zijn hand in het water steekt, kom je erachter dat het wel degelijk stroomt. Hoe kan dit?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

We kijken hier naar een zogenoemde laminaire stroming. Bij zo’n stroming bewegen de lagen van de vloeistof – hier dus water – parallel ten opzichte van elkaar, zonder dat ze worden onderbroken.

Constante waarde

Zo’n stroming ontstaat wanneer de opening waaruit de vloeistof komt relatief klein is, de vloeistof traag stroomt en de viscositeit – de stroperigheid – van de vloeistof hoog is. De viscositeit van water kan worden verhoogd door druk. In het filmpje hierboven zouden de snelheid, de druk en andere aspecten van het water perfect zijn voor de laminaire stroming.

Hierdoor lijkt het water stil te staan. Totdat iemand het natuurlijk in zijn hoofd haalt om zijn vinger in de straal te steken.

Bronnen: Reddit, ScienceAlertPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis