WAZER snijdt figuren met water

Naomi Vreeburg

01-11-2016 11:00:53

wazer

Geen materiaal is te sterk voor WAZER. Dit apparaat dat je kunt pluggen in je laptop snijdt er dwars doorheen. Met water!

De kracht van water kan soms genoeg zijn om door oppervlaktes heen te dringen, zo weten ze in de industrie al langer. Daar worden waterstraalsnijders gebruikt. Helaas zijn deze apparaten voor een hobbyist veel te duur – je telt er al gauw 50.000 euro voor neer. Maar onderzoekers van de Pennsylvania Universiteit komen nu met een goedkoper exemplaar.

WAZER

Maak kennis met WAZER (de naam is een kruising tussen water en laser). Dit apparaat kun je met een USB-kabel in je laptop pluggen om vervolgens met bestanden aan te geven welk figuur moet worden uitgesneden. En het komt met een – voor een watersnijder – zacht prijsje: 5999 dollar (bijna 5500 euro).


Snijden doet de machine met een combinatie van water en het mineraal granaat. Deze mix wordt met hoge druk door een gat van 1,5 millimeter geduwd. Hoe hoog de druk precies is, is nog even een geheim van de chef. Totdat de onderzoekers de patenten in orde hebben. Maar de druk is in ieder geval hoog genoeg om door metaal, glas, steen en andere materialen te dringen. Zoals je op bovenstaand filmpje kunt zien.

Crowdfunding

Om geld voor hun machine binnen te slepen, zijn de onderzoekers een campagne op Kickstarter gestart. Het beoogde doel was 100.000 dollar, maar dit bedrag zijn ze allang voorbij. Op het moment van schrijven heeft de campagne bijna 1,5 miljoen dollar opgehaald met nog tien dagen te gaan.

Hoewel de onderzoekers al een aantal werkende prototypes van de WAZER hebben gemaakt, kan de eerste lading apparaten pas in augustus 2017 worden opgestuurd naar de kopers. En dan kan de pret beginnen.

Bronnen: Popular Science, KickstarterPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes