Welk zeewezen is dit?

Naomi Vreeburg

2016-11-12 11:00:05

zeewezen

Een diertje op de zeebodem met dertien ‘poten’ en een kop die het als visnet gebruikt. Waar kijken we naar?

Dat er veel bizarre wezens over de bodem van het water krioelen, maakt het filmpje hieronder maar weer eens duidelijk. Dit alienachtige beestje werd gefilmd door Emeric Benhalassa, op de bekende duikersplaats Puri Jati aan de noordkust van Bali. Welk diertje we hier zien? Een zeeslak die luistert naar de soortnaam Melibe viridis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze soort kan 140 millimeter lang worden, heeft meestal een geel-bruine of groene kleur en komt onder andere voor in de Middellandse en Rode Zee. Het zeewezen is dus niet zo zeldzaam als je misschien wel dacht.

Etend zeewezen

Maar het filmpje laat wel de bijzondere voedtechniek van het zeewezen zien. Aangezien de zeeslak nu niet bepaald goede oogjes heeft, moet hij een lekker maaltje op een andere manier spotten. Hiervoor gebruikt hij zijn uitstrekkende bek. Wanneer het dier een krabbetje of kreeftje detecteert, sluit de bek om de prooi heen en wordt het maaltje verslonden.

Bronnen: ScienceAlert, Earth TouchPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys