Welke kleur ogen wil jij?

KIJK-redactie

11-11-2011 09:00:24

Kleurlenzen zijn verleden tijd. Een Amerikaanse dokter heeft een manier gevonden om je oogkleur permanent te veranderen.

Ben jij je bruine ogen zat? Dan kun je daar nu wat aan doen. Dokter Gregg Homer kan met laserlicht je oogkleur geleidelijk laten veranderen. Het enige dat ervoor nodig is, is een laser en twintig seconden van je tijd.

Hoe werkt dit? Aan het begin van de behandeling wordt er een foto gemaakt van je iris met behulp van een scansysteem. De computer bekijkt dan welke gebieden in je oog moeten worden behandeld en vervolgens richt de laser op deze punten. Je pigment absorbeert het licht van de laser, waardoor het je oog niet bereikt. Wel verandert het de structuur van je pigmentcellen, waardoor je lichaam denkt dat die zijn beschadigd en een eiwit afgeeft. Hierdoor gaan de beschadigde cellen weg en worden je ogen in eerste instantie donkerder. Maar na één tot drie weken zijn ze blauw.

Homer is erg enthousiast over zijn ontdekking. Dit in tegenstelling tot andere oogartsen, die zeggen dat de behandeling kan leiden tot slechter zicht of zelfs blindheid. “Je pigment zit er niet voor niets”, zegt oogchirurg Larry Benjamin. “Zonder pigment kun je niet controleren hoeveel licht er in je oog komt en kun je dus zichtproblemen krijgen.” Maar hier maakt Homer zich niet druk om. Volgens hem wordt er alleen pigment van het oppervlak van het oog gehaald. Dit zou geen medische gevolgen hebben.

Zeventien mensen hebben de behandeling al ondergaan en met alle zeventien gaat het tot nu toe goed. Homer wil graag meer mensen behandelen en wil daarom zo snel mogelijk starten met klinisch onderzoek. Hij moet echter nog wel even wachten tot hij 550.000 euro heeft verzameld.

Bronnen: BBC News, Medical Xpress, The Washington Post

Beeld: babbagecabbage/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws