Werkrobot brengt hoop voor Europese industrie

KIJK-redactie

2011-01-19 16:00:01

Duitse onderzoekers hebben een robot met fingerspitzengefühl ontwikkeld die mensen kan vervangen in de Europese productie-industrie.

De pi4-werkrobot van het Duitse Fraunhofer Gesellschaft heeft ongeveer dezelfde grootte als een mens en is voorzien van twee armen, drie camera’s, verschillende gezichtsuitdrukkingen en een echt fingerspitzengefühl. Hiermee kan hij worden ingezet op elke moderne werkplek in een industriële productieomgeving, om zo de Europese productie concurrerend te houden.

Van de drie camera’s op het ‘hoofd’ van de robot dienen er twee voor inspectie van zijn werkzaamheden. De derde, een state-of-the-art 3D-camera, observeert ondertussen zijn omgeving. Met deze instrumenten kan de robot zelfstandig objecten meten of oppervlaktes inspecteren. Daarnaast heeft hij twee armen met elk zeven vrijheidsgraden, waarmee hij voorwerpen kan samenstellen of van de ene aan de andere hand kan doorgeven.

Een andere bijzondere eigenschap van de robot zijn de gezichtsuitdrukkingen. Gaat het werk soepeltjes, dan glimlacht hij blij. Maar wacht hij op werk, dan kijkt de robot verveeld en weet de productieleider dat hij het productieproces kan verhogen.

Bronnen: Fraunhofer Gesellschaft

Beeld: pi4_robotics GmbH


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.