Nieuw bloedvat met twee eetlepels bloed gemaakt

KIJK-redactie

27-10-2014 09:00:50

Wetenschappers zijn erin geslaagd om met slechts twee eetlepels bloed een nieuw bloedvat te kweken. 

Een paar jaar geleden moesten Zweedse dokters stamcellen uit het ruggenmerg van een patiënt halen om een nieuw bloedvat te laten groeien. Dat is een zeer pijnlijke procedure. Nu zijn ze erin geslaagd om voor patiënten die een bloedvat misten een vervanger te kweken met slechts twee eetlepels bloed.

Nadat ze de eerste ader hadden gekweekt, kregen de artsen twee nieuwe patiënten met missende bloedvaten; beiden jonge kinderen. De dokters wilden hen de pijnlijke procedure besparen en bedachten daarom een nieuwe manier om stamcellen te verkrijgen. Ze zuiverden de cellen uit bloed. Ze hebben daarvoor slechts 25 milliliter nodig.

Snelle groei

De procedure bleek perfect te werken. Bovendien groeide het nieuwe bloedvat supersnel. In een week was het klaar, terwijl het proces met de stamcellen uit het ruggenmerg een maand duurde. Volgens de onderzoekers komt dit doordat het bloed stoffen bevat die een natuurlijke groei bevorderen.

Tot nu toe hebben de dokters drie patiënten behandeld. Met twee van hen gaat het goed; zij hebben bloedvaten die functioneren zoals ze zouden moeten. Nummer drie wordt nog onder toezicht gehouden.

Bronnen: EBioMedicine, University of GothenburgPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws