Wetenschappers kijken in een python

André Kesseler

06 July 2010 16:00

Deense onderzoekers hebben met een CT-scan in beeld gebracht hoe een python een rat verteert.

Hendrik Lauridsen en Kasper Hansen werken bij de Universiteit van Aarhus. Ze voerden een tijgerpython (Python molurus bivittatus of Birmese python) een smakelijke rat en bekeken met een CT- en een MRI-scanner wat er gebeurde. Op de MRI-plaatjes is te zien hoe de galblaas kleiner wordt, de darmen uitzetten en het hart 25 procent in volume toeneemt.

python2

Lauridsen: “Een slang is een roofdier dat ergens gaat liggen en afwacht. Hij kan maandenlang vasten en eet dan een heel grote maaltijd. Een python kan dan in één keer de helft van zijn lichaamsgewicht naar binnen werken.”

Het vergrote hart heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat de slang heel veel energie verbruikt bij het verteren van zijn prooi. Deze tijgerpython deed er trouwens 132 uur over om de opgeslokte rat te verwerken.

Volgens Hansen is dit de beste manier om dit soort onderzoeken te doen. Het dier opensnijden kan leiden tot “subjectieve en soms misleidende interpretaties”. “En op deze manier hoef je een dier niet te doden”, aldus de onderzoeker. Vooral dat laatste moet de tijgerpython erg kunnen waarderen.

Bronnen: BBC News

Beeld: Mannes Fotos, Aarhus University


Meer Filmpjes