‘Herschrijfbaar’ papier gemaakt

KIJK-redactie

04-12-2014 09:00:06

Wetenschappers hebben papier ontworpen waarop je een tekst kan printen en die weer uit kunt wissen. Zo kun je het papier wel 20 keer opnieuw gebruiken.

Je kent het wel. Je typt een A4-tje vol, print het uit en komt erachter dat je een spelfoutje hebt gemaakt. Papier meteen in de prullenbak en weer een ander velletje gebruiken. En hoewel papier niet heel duur is, voelt het toch aan als verspilling. Scheikundigen in Californië hebben daarom ‘herschrijfbaar’ papier gemaakt, oftewel papier waarop je een tekst kan printen die kan worden uitgewist, waarna er een nieuwe uitwisbare tekst op kan worden geschreven.

Drie dagen leesbaar

De blaadjes bestaan uit een laagje glas of plastic met daarop een laagje kleurstof. Die kleurstof is gevoelig voor UV-licht. Door het ‘papier’ daarmee te beschijnen worden de kleurstofmoleculen gereduceerd en verbleekt het vel. Door het overal te beschijnen, behalve daar waar de tekst moet komen, blijft de tekst donker en verbleekt de rest. Het papier bevat daarnaast titaandioxide (als katalysator) en een verdikkingsmiddel (hydrogen cellulose).

De ontstane letters blijven ongeveer drie dagen leesbaar. Volgens de onderzoekers genoeg voor praktische zaken, zoals het lezen van een krant. Daarna wordt het papier door een oxidatiereactie weer donker. Het papier kan ook sneller worden hergebruikt: door het te verwarmen tot 115⁰C verandert het in tien minuten weer in een donker vel. Op deze manier kan het papier 20 keer worden gebruikt, zonder dat het contrast en de resolutie achteruit gaan.

Goedkoop en milieuvriendelijk

Volgens de onderzoekers is het herschrijfbare papier goedkoop en milieuvriendelijk. Goedkoop omdat je geen nieuw papier hoeft te kopen en duurzaam omdat er minder printjes worden weggegooid, waardoor bijvoorbeeld ontbossing en vervuiling minder worden.

De onderzoekers zijn druk bezig om hun uitvinding te verbeteren. Ze werken momenteel aan een papieren versie. Ook werken ze aan een variant die vaker te gebruiken is (het doel is 100 keer) en zoeken ze uit of ze printjes met meerdere kleuren kunnen maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Nature communications, University of California- Riverside via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar