Nieuw camouflagemateriaal gemaakt

KIJK-redactie

25-08-2014 11:00:02

Wetenschappers hebben een nieuw camouflagemateriaal gemaakt dat is geïnspireerd op de huid van een inktvis.

Een inktvis kan de kleur en het patroon van zijn huid aanpassen aan zijn omgeving. Hij doet dat met behulp van lichtreceptoren die spiercellen aansturen die op hun beurt  pigmentcellen in zijn huid kunnen veranderen. Onderzoekers hebben dit systeem nagebouwd en zo een materiaal gemaakt dat zich aanpast aan de omgeving. Ze hopen dat het materiaal kan worden gebruikt voor camouflagedoeleinden.

Drie lagen

Sommige inktvissen (zoals de octopus in het filmpje hieronder) kunnen zich camoufleren door de kleur en het patroon van hun omgeving aan te nemen. De huid van deze dieren bestaat uit drie lagen. Lichtgevoelige cellen in de onderste laag stimuleren spiercellen in de middelste laag om de pigmentcellen in de bovenste laag te laten verkleuren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Amerikaanse onderzoekers hebben de inktvissenhuid nagemaakt. Ze maakten een materiaal bestaande uit een laag lichtdetectors, die een stroomstootje naar de actuatoren – toestel dat invloed kan uitoefenen op de omgeving – in de middelste laag sturen. Die zetten het stroompje om in hitte, waardoor de stoffen in de toplaag van kleur veranderen.

De wetenschappers zien een heleboel toepassingen voor het nieuwe materiaal. Ze denken bijvoorbeeld aan verkleurend behang, veranderende T-shirts en verbeterd camouflagemateriaal in het leger.

Bronnen: PNAS, SciencenewsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis