Wiskundige Alan Turing krijgt postuum pardon

VB

24-12-2013 11:00:19

De Britse wiskundige en kraker van de Enigmacode Alan Turing heeft 59 jaar na zijn dood een koninklijk pardon gekregen. Na de oorlog werd Turing veroordeeld wegens homoseksualiteit en chemisch gecastreerd. 

Gisteren sprak koningin Elisabeth haar koninklijke pardon uit waarmee de veroordeling van Alan Turing wegens homoseksualiteit postuum nietig is verklaard.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In 1952 werd Turing veroordeeld wegens homoseksualiteit. Hij raakte zijn baan kwijt en mocht kiezen tussen gevangenisstraf of chemische castratie. Hij koos voor het laatste. Een paar jaar later werd de wiskundige onder verdachte omstandigheden dood gevonden na een arsenicumvergiftiging.

Geen gehoor

Vooraanstaande Britse wetenschappers zoals Stephen Hawking riepen vorig jaar tijdens het honderdjarige jubileum van Turing al op tot een officieel pardon, maar vonden toen geen gehoor bij de Britse overheid. Als reden werd toen aangevoerd dat ‘Turing volgens de toen geldende wetgeving – waarbinnen homoseksualiteit verboden was – terecht veroordeeld is’.

Alan Turing speelde tijdens WOII een belangrijke rol bij het ontcijferen van de Enigma: een machine van de Nazi’s waarmee berichten konden worden gecodeerd en terugvertaald. Ook wordt Turing gezien als de grondlegger van de informatica en kunstmatige intelligentie, en is hij de naamgever van de beroemde Turingtest. Deze test moet vaststellen of een machine intelligent is. Elk jaar wordt op basis van die test de Loebnerprijs uitgereikt voor de meest menselijke chatbot.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws