Witte orka gespot voor kust van Rusland

KIJK-redactie

28-04-2012 13:00:20

Witte orka Iceberg

Een groep onderzoekers en studenten heeft voor de kust van Kamchatka in Oost-Rusland de eerste volwassen witte orka in het wild gezien.

De orka, genaamd Iceberg, is een mannetje van minimaal 16 jaar oud dat volgens Russische onderzoekers in goede gezondheid verkeert. De leeftijd van de orka is geschat aan de hand van zijn rugvin, die bij volwassen exemplaren zo’n 2 meter is. Iceberg zou zelfs nog een paar jaar ouder kunnen zijn, vertelt hoofdonderzoeker Erich Hoyt, want zijn rugvin is een beetje beschadigd, wat duidt op ouderdom.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

© FAR EAST RUSSIA ORCA PROJECT

De oorzaak van Icebergs witte huid is nog onbekend. Een andere witte orka die leefde in gevangenschap, Chima genaamd, had een erfelijke aandoening: de ziekte van Chediak-Higashi. Deze ziekte wordt gekenmerkt door een verzwakt immuunsysteem en albinisme. Albinisme is een aangeboren aandoening waarbij het pigment melanine ontbreekt, wat zorgt voor een (gedeeltelijk) witte huid en rode ogen. Onduidelijk is of Iceberg aan hetzelfde lijdt, maar daar willen de onderzoekers achterkomen door observaties te doen en een huidmonster te bestuderen.

Een witte huid of vacht is niet ongewoon bij dieren. Zo leefde er tot 2003 een gorilla met albinisme genaamd Sneeuwvlokje in de dierentuin van Barcelona. En de afgelopen jaren trekt een witte bultrug langs de kust van Australië alle aandacht. Maar waarschijnlijk de bekendste witte walvis is de fictieve potvis Moby Dick, uit het gelijknamige boek van Herman Melville (1851).

Bron: BBC News

Beeld: ©FEROP2012Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws