Wordt de naald binnenkort overbodig?

André Kesseler

01-06-2012 13:00:26

Injectienaalden; je haat ze, of je hebt er een hekel aan. Niemand vindt het fijn om zijn medicatie door een pijnlijke naald naar binnen geprikt te krijgen. Maar dat is binnenkort wellicht verleden tijd.

Het gaat de goede kant op in de prikkelarij. Eerder deze week meldden we dat artsen voortaan makkelijker raak prikken dankzij een nieuwe vinding en nu hebben wetenschappers van het MIT een zogenoemde ‘jet injector’ ontwikkeld. Een futuristisch apparaatje dat medicijnen inbrengt zonder het gebruik van een naald.


De injector perst de medicatie met behulp van een sterke magneet onder hoge druk en met bijna supersonische snelheid door de huid. Het inbrengen gaat in twee fases: eerst wordt de huid ‘doorgeprikt’, daarna gaat de druk eraf en wordt de medicatie via het ontstane minigaatje naar de juiste diepte gedrukt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het apparaatje is niet alleen pijnloos en minder eng dan een conventionele naald, het lijkt ook nog eens op een wapen uit Star Trek. Dus wie weet – wellicht wordt het inbrengen van medicijnen nog eens erg tof.

Bronnen: LiveScience, MIT

Beeld: MIT BioInstrumentation LabPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar