Worden de Niagarawatervallen drooggelegd?

KIJK-redactie

27-01-2016 09:00:20

Voor het herbouwen van een brug, zal een deel van de Niagarawatervallen wellicht even worden uitgezet.

Vanwege al het stromende water is het best een uitdaging om een brug over een rivier te bouwen. En al helemaal als de brug in de buurt van de Niagarawatervallen ligt. Maar hier is een simpele oplossing voor, zo denken een aantal Amerikaanse ingenieurs. Door het water van een van de watervallen om te leiden naar een andere, zou het herbouwen van de al bestaande brug grotendeels op het droge kunnen gebeuren.

Project

De Niagarawatervallen bestaan uit drie delen: de Bridal Veil Falls, de American Falls en de Canadese Horseshoe Falls. De brug die nodig aan vervanging toe is, werd vorige eeuw gebouwd nabij het Amerikaanse deel. Binnenkort wordt besloten hoe de overheid het project aan gaat pakken. Twee van de drie opties bevatten drooglegging van de American Falls.

Het water uit deze waterval zou dan met een dam worden omgeleid naar het Canadese gedeelte van de watervallen. De Canadese waterval zou dit extra water makkelijk aankunnen. Over de Amerikaanse waterval stroomt zo’n 15 procent van al het Niagarawater, de rest gaat al via de Canadese waterval. Als dit plan doorgaat, zal de American Falls ongeveer vijf maanden droog komen te liggen.

Oud trucje

De Amerikaanse waterval is al eerder afgesloten geweest, in 1969. Toen is onderzocht of het water erosieschade toebrengt aan het skelet van de waterval, de rotsen eronder. Er zijn toen wat kleine aanpassingen gedaan om het behoud van de waterval te garanderen. Op de website van de DailyMail zijn foto’s te zien van hoe de droge waterval eruitziet.

Bronnen: HuffingtonPost, CNN, DailyMailPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?