‘Yoga traint je brein om computer aan te sturen’

KIJK-redactie

07-10-2014 11:00:13

Mensen die lange tijd aan yoga doen of mediteren kunnen makkelijker leren om een computer aan te sturen met hun brein, blijkt uit nieuw onderzoek.

Goed nieuws voor mensen die aan yoga doen. Zij zijn beter in staat om een computer te leren aansturen met hun hersenen. Mensen die aan meditatie of yoga doen slaagden er twee keer zo vaak in om een cursor naar de juiste kant te sturen als de proefpersonen die niet mediteerden. Volgens de onderzoekers komt dit doordat zij een duidelijker hersensignaal genereren.

Het onderzoek werd uitgevoerd met 36 proefpersonen. Twaalf van hen hadden tenminste een jaar lang twee keer per week gedurende een uur yoga of meditatie beoefend.  De andere 24 hadden hier nauwelijks of geen ervaring mee. De wetenschappers vroegen beide groepen om met hun brein te denken aan bewegingen met de linker- of rechterhand. Ze droegen een kapje dat hun hersengolven oppikte en aan de hand daarvan een cursor naar links of naar rechts bewoog.

De wetenschappers hopen dat hun onderzoek patiënten die verlamd zijn, ledematen hebben verloren of bijvoorbeeld ALS hebben, kan helpen. Deze mensen hebben een intacte hersenfunctie, maar kunnen hun spieren niet meer gebruiken om bijvoorbeeld een rolstoel voort te bewegen. Met een door de hersenen aangestuurde computer zouden zij dit wel kunnen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van dergelijke computers, maar aan het verbeteren van de hersensignalen werd tot nu toe weinig aandacht besteed.

Bronnen: Technology, World ScientificPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar