Zeewier geeft levensduur accu’s flinke boost

Marysa van den Berg

23 June 2017 09:00

zeewier

Een stofje uit zeewier zorgt ervoor dat een veelbelovende accu veel langer mee gaat.

We kunnen niet zonder onze smartphones en tablets. Het enige dat ons tegenhoudt om de dingen niet de hele dag door te gebruiken, is een lege accu. Maar ook dat lijkt ons niet meer te stoppen, want wetenschappers van het Lawrence Berkeley National Laboratory ontdekten dat een stofje uit zeewier in staat is de acculevensduur flink op te krikken.

Oplossen in behuizing

De onderzoekers deden de ontdekking toen ze werkten aan lithium-zwavelaccu’s. Deze accu’s kennen veel voordelen ten opzichte van de bekendere lithium-ionaccu’s. Zo bezitten ze een drie- tot viermaal grotere energiedichtheid, dat wil zeggen: ze leveren per uur veel meer stroom af. Dat is handig, want we vergen steeds meer van onze apparaten.

Verder zijn lithium-zwavelaccu’s echte lichtgewichten en daardoor uitermate geschikt voor drones. Ook NASA wil graag de accu’s inzetten om toekomstige planeetrovers en life support-toestellen voor bemande missies van energie te voorzien. Maar lithium-zwavelaccu’s hebben een tekortkoming: ze gaan niet lang mee. Dat komt doordat de zwavel, die de componenten in de accu bij elkaar houdt, al snel begint op te lossen in de behuizing.

Stabiliserende werking

De stof carrageen, gewonnen uit rood zeewier, moet dit nu gaan tegenhouden. Carrageen wordt al in veel voedingsmiddelen, bijvoorbeeld chocolademelk, gebruikt als verdikker en stabilisator. Maar dat het ook een stabiliserende werking uitoefent op zwavel in accu’s, kwam voor de onderzoekers als een verrassing. Het stofje doet dit door te reageren met het zwavel, terwijl de resulterende zwavelverbindingen hun functie in de accu behouden.

Met behulp van Berkeley Lab’s Advanced Light Source, een van ’s werelds helderste bronnen van ultraviolet licht en zachte röntgenstralen, testten de onderzoekers hun proof-of-concept met succes. In de toekomst hopen zij uiteindelijk naar ongeveer 1000 oplaadcyclussen te gaan.

Bronnen: Nano Energy, Wired.co.uk

Beeld: Johnmartindavies/CC-BY-SA 3.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws