Zeilrobot moet Atlantische Oceaan oversteken

Naomi Vreeburg

30-01-2015 13:00:34

Een groep studenten wil deze zomer de Atlantische Oceaan laten bevaren door hun autonome zeilboot.

Zijn naam is Sailbot en studenten van de Universiteit van British Columbia hebben grootse plannen voor hem. Ze willen deze zelfgemaakte zeilbootrobot namelijk de ruige Atlantische Oceaan laten oversteken. Als het Sailbot lukt, is hij het eerste autonome vaartuig dat dit water doorkruist.

Het plan is om deze zomer de zeilboot te water te laten gaan bij de kust van Newfoundland, in het verre oosten van Canada. Als alles volgens plan verloopt zal Sailbot er ongeveer twee weken over doen om via de Noord-Atlantische Oceaan naar Dingle – een schiereiland in het zuidwesten van Ierland – te varen. Maar de precieze duur van de reis hangt natuurlijk vooral af van de weersomstandigheden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De zeilboot is uitgerust met satellietnavigatie. Hiermee kan hij zijn locatie doorseinen naar een website, zodat het studententeam weet dat hun bouwwerk nog altijd reilt en zeilt tussen de ijsbergen. Verder is er aan boord speciale infraroodapparatuur te vinden waarmee obstakels kunnen worden opgemerkt en Sailbot ze kan omzeilen.

Het is een hele uitdaging, maar de studenten denken dat het hun botje wel zal lukken. Het vaartuig heeft namelijk al drie keer achter elkaar de International Robotic Sailing Regatta – een competitie waarbij verschillende autonome zeilboten laten zien wat ze in huis hebben – gewonnen. Klaar voor de Atlantische Oceaan dus.

Bronnen: UBC Sailbot, SailingscuttlebuttPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar